TJ

Direktlänk till inlägg 20 december 2010

Släktens Arkiv ver 1.0

Av tj - 20 december 2010 15:56

Nu är äntligen den första utgåvan av cd skivan Släktens arkiv färdigställd   . Det ramlade in ännu mer material efter inlägget då den var i slutfasen. För släkten är denna cdn en riktig guldgruva och det finns något av intresse för alla.

  

Innehåller:

Uppgifter om släktens medlemmar från A - Å (denna version 246 personer).

Bilder på gravar från 9 kyrkogårdar ordnade efter kvarter och gravnummer.

Tidningsklipp (dödsannonser, familje notiser).

25 Porträtt, 148 bilder ur familjealbum.

Lite historia om utvalda orter samt bilder från olika platser.

Mats Rogbergs vykortssamling över Kronoberg och Norra Skåne (de orter där släkten bott).


Här ska du kunna läsa en utförligare information, denna finns även på skivan:

Om Släktens Arkiv...

 

Släktens arkiv innehåller uppgifter om släktens medlemmar samt gravar och mängder med porträtt och bilder. Ett stort arbete har lagts ner till att kontrollera och tvätta, finputsa materialet. Stort tack till alla som bidragit med era resultat. Utan er kunde ej denna cd produceras.

 

Hela skivan består av mappar:

 

Foto galleri:

Här hittar du bilder på släktingar och andra saker. Arbete på att identifiera bilderna har skett och du får en klar översikt om vad bilden föreställer.

    


Från tidningen:

När jag gick igenom släktens lådor och album hittades tidningsutklipp. I stort sett allt i denna mappen är från min farfar Karls samling. Även dödsannonser och familjenotiser hittas i denna mapp.

    


Gravar:

Ett sätt att komma släktingarna nära är att besöka deras gravar. Under resans gång har också detta skett men arbetet sker efterhand vilket förklarar innehållet i denna mapp. Jag har ännu inte varit på alla kyrkogårdar och med tiden tas också stenar bort och av den anledningen inte finns med.

    


Personer:

Skivans kärna och underlag. Mappen innehåller vill säga uppgifter om släktens medlemmar och är ordnade i alfabetisk ordning på sina förnamn vilket är en bra uppgift att veta då man eftersöker en person. Allas filnamn är förnamn, efternamn (oftast det som gällde vid dödsfallet eller är aktuellt nu, gifta kvinnor som bytt till makens namn har det efternamnet istället) och levnadsår dvs födelseår och dödsår. Därefter i själva filen som går att läsa i en dator som har programmet word eller annat ordbehandlingsprogram. Filerna innehåller olika uppgifter per person beroende på vilken källa som använts men i stort sett alla har komplett födelsedata och dödsdata om personen ej lever. Adress eller bostad ingår nästan alltid. Födelseförsamling och dödsförsamling eller orten där man blev folkbokförd ingår också.

Utöver finns det blandade uppgifter om yrke eller titel, begravningsplats, äktenskap och barn. Ibland finns även intressanta anmärkningar i materialet och markeras Anm. Uppgift om dödsorsak finns för många som avlidit före 1940 eftersom sekretessgränsen går där för närvarande. Det är nämligen dödsorsakerna som är en sekretess handling i 70 år efter att den blivit till. Detta för att det kan skada anhöriga om uppgiften röjs.

  

Platser:

Under resans gång har jag åkt runt i södra Sverige. Jag har nästan alltid med kameran och fotograferat ställen som naturligtvis ska vara med på skivan eller hur?

Här ingår även historia över några utvalda orter. Dan Nilsson och Mats Rogberg är båda vykortssamlare och har under åren gett ut böcker och skivor på orter och städer i hela Sverige ordnade län för län. Bilderna är från 1930- talet, vissa 50- talet och är ett historiskt dokument. Detta hittar ni i mappen orter.

    


Porträtt:

Det är alltid lika roligt att hitta gamla bilder i byrån och i en låda på vinden. I slutet av 1800- talet började allt fler gå till fotografen och det kan därför finnas porträtt av de äldre släktingarna. Jag har samlat på mig lite, både dagens bilder och historiska. Just denna mapp är intressant att fylla på med tiden då man faktiskt här kan se hur de äldre såg ut, något som man inte kan få uppleva i arkiven. Möjligtvis i domprotokoll eller andra handlingar. Finns det präster i släkten kan en porträtt målning finnas bevarad i kyrkan eller någon annanstans med hela prästfamiljen.  



Hoppas ni uppskattar skivan och får nytta av den, kanske senare i livet.

 

 

Jesper Johansson/ exempel längre fram    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tj - 7 januari 2019 01:01

Vi har flyttat till ny domän. Nya inlägg ser ni här:   http://torejesper.blogspot.com/ ...

Av tj - 6 januari 2019 01:39


          Tjenare!!Ni som ännu inte har kikat in vårt nya ställe, gör gärna det. Där fortsätter TJ andan och vi har nya saker planerade, just nu finns ännu ett nytt videoklipp ute!       https://torejesper.blogspot.com/   Ha det...

Av tj - 30 december 2018 23:45

Så närmar vi oss midnatt och årets sista dag är kommen. Det har verkligen varit ett mycket händelserikt år på många sätt vilket jag redan skrivit om i det förra inlägget. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att tacka för alla de här åren på bloggpl...

Av tj - 29 december 2018 23:47

    http://torejesper.blogspot.com/           ...

Av tj - 25 december 2018 15:49

  Hoho! Då har det äntligen lidit mot jul och jag inser verkligen hur lite jag bloggat den här månaden och helt gått upp i en massa annat. Till exempel har jag den senaste veckan träffat flera vänner och bytt julklappar, eller har vi ätit god mat...

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 




 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards