TJ

Alla inlägg under december 2010

Av tj - 1 december 2010 23:30


/TJ

Av tj - 1 december 2010 21:52

Sveriges dödbok är en digital databas innehållande information om avlidna svenskar. Databasen är framställd av Sveriges Släktforskarförbund och har givits ut på både CD- (version 1-4) och DVD-skiva (version 5) sedan 1996.

  

Den senaste utgåvan (version 5) som utkom i augusti 2010 innehåller personuppgifter om samtliga 5,1 miljoner personer som avled åren 1947-2006 och var folkbokförda i Sverige, samt 70 procent av dem som avled 1901-1946. Uppgifter om en del svenska medborgare som avlidit utomlands ingår också, men är inte kompletta.

Inkluderade uppgifter är:

  • personnummer
  • fullständigt namn
  • postadress
  • dödsdatum
  • församling och kommun där den avlidna var folkbokförd vid dödsfallet
  • födelseort, födelsehemort eller födelseland
  • civilstånd med datum för senaste civilståndsförändring

Uppgifter som kan saknas för vissa församlingar och/eller tidsperioder är fullständigt förnamn utöver tilltalsnamn, postadress, födelseort och civilståndsdatum.

Databasen är en sammanställning av uppgifter från olika dataregister över befolkningen som är baserade på Svenska kyrkans och Skatteverkets folkbokföring. Registren kommer huvudsakligen från Statistiska Centralbyrån (SCB), SPAR och Riksförsäkringsverket (RFV). Till detta kommer ett stort material som har registrerats manuellt av ideellt arbetande personer inom ett projekt kallat "Namn åt de döda".

Förebilden till Sveriges dödbok var en amerikansk CD-ROM med 40 miljoner avlidna som varit registrerade i USA:s socialförsäkringssystem sedan omkring 1960. Idén om en svensk motsvarighet kom från Carl Szabad, som också lett produktionen av samtliga versioner. Koordinator för projektet "Namn åt de döda" är Anna-Lena Hultman.


En utmärkt källa för att finna släktingar under 1900-talet.

Av tj - 1 december 2010 10:22

  
Julkonfekt
Färdigt på: 1 tim 30 min
Ingredienser

100 g ljus blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
0.5 dl sirap
0.5 dl socker
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk hackade syltade apelsinskal
1 msk korinter
3 msk apelsinlikör eller whisky
1 msk hackade mandlar
Garnering:
150 g mörk blockchoklad
25 g kokosfett eller 2 tsk olja


1. Lägg bakplåtspapper i botten på en rektangulär form cirka 15x25 centimeter. Lägg korinterna i en skål och marinera med likören.

2. Dela chokladen och lägg i en gryta. Tillsätt sirapen, sockret, smöret och grädden. Smält alltsammans på svag värme.

3. När allting har smält, öka värmen lite och låt smeten småkoka i cirka 20 minuter, rör om flitigt så det inte bränner fast.

4. Rör ner apelsinskalet, korinterna och de hackade mandlarna och häll upp i den förberedda formen. Släta till ytan, ställ i kylen och låt stelna i cirka 1 timme utan att täcka av.

5. Blanda chokladen med kokosfett och smält på svag värme, gärna i vattenbad eller i mikrovågsugn.

6. Bred chokladen över den stela konfekten, låt kallna och skär upp i bitar. Förvara konfekten svalt.

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 




 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skapa flashcards