TJ

Alla inlägg under januari 2014

Av tj - 5 januari 2014 23:45

God kväll!


Nu sitter jag och äter min kvällsfil innan det är dags att sova. I dag har jag jobbat undan med Emmislöv och Östra Broby. En av församlingarna är färdigställd och i morgon är målet att nästa blir klar. Det blir den sista lediga dagen innan vardagen drar igång igen. Känns onekligen lite vemodigt, men samtidigt bra. På något sätt så känns vardagssysslorna så avlägsna när man är ledig. Ungefär som de långa loven, och sedan återvändningen till skolan. När man sedan låter vardagen sjunka in återgår allt till det normala igen.


Jag hoppas att när Namn åt de döda projektet är över, så ska jag kunna skriva igen. Det har blivit att jag prioriterat så som jag har gjort. Men i samband som jag läser den bok jag håller på med väcks lusten igen. Det är ju ingen brådska heller i och för sig. Jag glömmer det ibland, men snart ska jag börja igen. Det lovar jag!   


 

ANNONS
Av tj - 5 januari 2014 23:42


När man verkligen försöker få det till så lite saker som möjligt så tycker jag aldrig att man riktigt lyckas...

Lika så när lovet började och vi packade hem väldigt mycket så ska nu allt tillbaka igen och visst känns det roligt att få se kompisarna igen men också så vet man att minuset i frågan blir lektioner, tunga och långa dagar. Man får bestämma vad som ska väga mest!   

 

Godnatt på er!

      

ANNONS
Av tj - 4 januari 2014 22:16

 

Av tj - 4 januari 2014 21:36

2013 med vissa bestämmelser från föregående år

 

Statistik baserad med utdrag från folkbokföring

Bestämmelser om att föra statistik över släkten kom på tal redan 2010 men påbörjades inte förrän året efter. Efter noga översikt ska olika kontroller göras emellanåt mellan arkivets innehåll. Varje år ska det föras räkning över födda, vigda och avlidna under året. Kompletteringar görs även med separationer/skilsmässor, flyttningar både inom och till och från landet. Statistik ska göras upp för 2012 och sedan föras regelbundet varje år.


Gamla titlar och yrken

I gångna tider har präster och rotemän (storstäderna) haft sina benämningar på sin befolkning. Idag har man ändrat de flesta yrkesbeteckningarna, vilket gör att man inte kan relatera eller begripa vad en person på 1700-talet sedermera senare egentligen gjorde. En översättningstabell har gjorts där man dels moderniserat datauppgiften samt förenklat förståelsen. Enligt regel ska den beteckningen som gällde vid personens livstid återges. Jesper står sedan som ansvarig att införa beskrivning om vad en person med yrket gjorde.


Neutralt kön

Det finns individer som varje år anser att de tillhör fel kropp eller lever frilagda. Dessa vill oftast inte tillhöra eller specificeras till något av könen. Samtidigt som regeringen öppnar upp en lösning kan Jesper nu registrera neutrala personer. Könet ändras då till beteckningen NK. OBS att har du genomgått ett könsbyte innan ska det ligga kvar till anteckningarna.

NK under 18 år.

Ogift NK.

Gift NK.

Frånskild NK.

NK där part avlidit.


Könsbyte

Varje år opereras upp emot 50-60 personer där dessa byter kön. Det är sorgligt att så många upptäcker att de befinner sig i fel kropp. Ett könsbyte kommer från och med början av 2013 att registreras.


Bilagor och utredningar

Då viktiga och anmärkningsvärda noteringar om släktens levnadsöden kommer fram ska dessa föras enligt protokoll. Ibland krävs långa utredningar för att komma fram till lösning på hur t.ex ett barn ska folkbokföras eller vad en person avled av. Många känner sig hotade av bevis på släktskap eller blir illa berörda vid tragiska öden. Bilagan till ansedeln ses som en komplettering och där förs sådant som i offentlighet inte får lämnas ut före utsatt beviljningsdatum. När väl beviljning skett kan arkivägaren skriva in vald del i ansedeln och sedan gallra bilagan. Har man en bilaga ska detta noteras i personens ansedel.


Värnpliktsförhållanden (frivillig komplettering)

Mellan 1901 och 2010 har riket haft allmän värnplikt för mestadels den manliga befolkningen. De senare åren har värnplikten varit frivillig i fredstider och även kvinnor har genom en ansökningsprövning kunnat få lite träning. Det år en man blir 18 år får han brev från försvarsmakten som ska fyllas i. Förr var värnplikten obligatorisk och alla som genomfört tjänstgöring upptas i ett register (före datorernas tid på stamkort). Materialet har i vissa omgångar gallrats eller förstörts men det mesta finns kvar och förvaras på Krigsarkivet. Ännu är detta ett roligt komplement i bokföringen och i mån av tid samt tillgång på uppgifter kan det att komma upptas så småningom.


Skyddad identitet kan leda till kvarskrivning

Under vissa omständigheter kan folk försvinna ur det register som Jesper kollar mot och använder i folkbokföringssyfte. Det är inte alltid bara barn som kan vara svåra att hålla reda på utan även vuxna. Lösningen kan leda till att personen kvarskrivs i sin hemkommun och att adresser samt hemliga förhållanden antecknas i en bilaga.


Ny boskapsform

Bara för att man inte är gift betyder inte det att man inte bor tillsammans med någon. Någon regel för hur ett sambo/partnerskap ska bokföras finns inte idag. Däremot införs kartläggningen över vilka som bor tillsammans med varandra. I första hand gäller det ogifta personer. Jesper ska i anteckningen även införa födelsedatum, samt var man kommer ifrån och ev. medföljande barn.


Var kommer du ifrån?

En ny registrering har tagit fart, lagom till hösten där personer kopplad till ens ansedel även ska ha härkomsten inskriven. Normalt anges födelseorten som gäller enligt folkbokföringen. Inskrivning och komplettering kommer att ske löpande.


Statistik kommer inom kort.

 

 

Av tj - 3 januari 2014 14:49

Hej på er   


T har berättat lite om gårdagens middag. Jag tänkte därför mer sammanfatta min upplevelse. Det var jättekul att träffa Jonna igen. Tillsammans med T körde vi wii fullt ut. Avbröt endast för maten som var utsökt.

Det roligaste spelet vi körde var nog wiiparty, eller Just Dance (de danser då jag hittade på egen koreografi). Som ni förstår fick jag inte dansa med de andra och oftast var jag ensam spelare under duo.

Då hade man snäppet roligare under wiiparty, fast jag hade dessvärre otur med tärningen.

 

En underbar kväll helt klart   

 

Av tj - 2 januari 2014 23:47

   

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 
 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se