TJ

Direktlänk till inlägg 16 september 2014

Valet 2014

Av tj - 16 september 2014 00:12

Regeringsskifte och en ny statsminister. Den tidigare väljer att lämna helt och hållet. Högerextremismen har ökat och SD blir tredje största parti. Vänstervågen syns, men den är inte lika stark som den förväntades vara.

Hur ska den nya regeringen se ut och varför fick Sverigedemokraterna så många röster i årets val?

 

Väljarna har nu gjort sitt och Socialdemokraterna (S) får 31,3 % av rösterna. Något som inte leder till egen majoritet, men som ändå slår Moderaterna (M) med sina 23,4 %. Valet hade kunnat sluta här, men dessvärre gör det inte det. För i dag så är det inte enbart två partier som väljarna har att rösta på, utan nio (+ övriga). Men orosfaktorn är att rösterna ligger på Sverigedemokraterna (SD) som blev tredje största parti med 12,9 %. Årets val är därför både bra och dåligt.

Vi har fått ett regeringsskifte och statsminister Fredrik Reinfeldt har lämnat in sin avskedsansökan. Men vi har också fått se hur ett främlingsfientligt parti fått fördubblat med röster. Vad hände?

 

Vem vinner?

För att kunna få egen majoritet så krävs det att ett parti får över 50 % av rösterna. Något som inte lyckades för de etablerade partierna. När det gäller M så samarbetar de med Centerpartiet (C) 6,1 %, Kristdemokraterna (KD) 4,6 % och Folkpartiet (FP) 5,4 %. Tillsammans bildar de alliansen och har styrt Sverige i åtta år.

Motsvarigheten till alliansen är utåt sett den rödgröna regeringen. Men sanningen är att S har gått till val som ett eget parti och inte velat säga vilka man ska bilda regering med. Det här är kanske en förklaring till vidare påståenden nedan.

Valet är klart och vår nya statsminister heter Stefan Löfven och är partiledare för S. Nu är frågan vem/vilka han ska bilda regering med?

   

Vilka kan Stefan samarbeta med?

Han har redan hört sig för hos Miljöpartiet (MP) 6,8 % som verkar ställa sig bakom honom. Det fanns också planer på att ta in Vänsterpartiet (V) 5,7 %. Tillsammans skulle de haft runt 44 % av rösterna. Alltså inte tillräckligt för en majoritet.

Problemet med V är att de inte tänker samarbeta med några borgerliga partier. Därför kan inte Stefan flirta med vare sig C eller FP. Inkomna uppgifter visar dessvärre på att S inte tänker bilda regering med V. Stefan gav kalla handen. Anledningen är att Stefan gärna samarbetar med C och FP.

Annie Lööf som är partiledare för C vägrar emellertid att bilda regering med Stefan. Jan Björklund (FP) har också tidigare sagt att han aldrig skulle bilda en regering med S, men däremot kan de ju behöva förhandla i olika sakfrågor. Så den stora frågan är ju hur han ska gå tillväga och hur stabil regering blir?

När detta skrivs är regeringsfrågan fortfarande oklar och enligt granskning så lär det ta ett bra tag innan man har allt färdigt.

 

Förlorade röster!

Det finns också 'förlorade' röster i årets val som mycket väl hade kunnat användas till att stärka den rödgröna regeringen, och den ansvariga är framför allt SD, men också Feministiskt initiativ (FI) som bara fick 3,1 % av rösterna. Man måste komma över fyraprocentspärren för att komma in i riksdagen och därför så kan man säga att rösterna på FI är 'förlorade' i den meningen att de hade behövts för att stärka den nya regeringen.

3,1 % innebär ändå stora förändringar ute på kommunnivå och framför allt för partiet. Gudrun Schyman som är talesperson höll ett varmt och inspirerande tal som gav FI:s väljare hopp om framtiden. Handlade bland annat om att man arbetar långsiktigt för att skapa övertygelse och nå målen.

Som ovan nämns tycks det också som att rösterna på V går 'förlorade' när det kommer till riksdagsnivå.

 

Varför fick Sverigedemokraterna så många röster?

I det här avsnittet så vidareutvecklar jag mina tankar efter Alice Teoderescus (borgerlig opinionsbildare) förklaring på integrationspolitiken. Det finns väldigt många olika förklaringar till varför SD vuxit så drastiskt som de har gjort de senaste åren. En förklaring kan ha att göra med den integrationspolitik som förts i Sverige den här mandatperioden. Det vill säga ingen alls…

Alliansen har varit väldigt hårda och gjort det ganska surt för många utrikesfödda jämfört med inrikesfödda. Det är t.ex fler rödgröna kommuner som tar emot invandrare jämfört med borgerliga. I slutet av den här mandatperioden har dock Fredrik Reinfeldt sagt att ”vi ska öppna våra hjärtan” och ber oss att visa empati för vår omvärld. Men allt det handlar bara om migration och säger inget om integrationspolitiken. För migration och integration är inte samma sak.

Bristerna ligger alltså i att alliansen inte fört någon vidare bra integrationspolitik. Egentligen ingen alls. För det handlar ju om hur vi ska få ut de på arbetsmarknaden och få dem att bli en del av det svenska samhället. Det är ju där problemet ligger och inte att vi inte öppnar våra hjärtan. Empati och hjärta är inte tillräckligt för att skapa en god integrationspolitik.

   

Vad finns det då för övriga faktorer som ligger bakom SD:s framgång?

För det första så handlar det om arbetslösheten som blivit mycket större under tiden alliansen suttit vid makten. Det handlar till stora delar också på de ökade klyftorna i samhället. Orättvisor och oro inför framtiden, samtidigt som integrationspolitiken kollapsat. Det har bidragit till utanförskap och osämja. Vi har med andra ord ingen riktig kontroll över invandringen och har inte jobbat tillräckligt med att få in dem i samhället. Det är säkerligen en stor anledning till varför vi ser ökad kriminalitet och främlingsfientlighet.

 

Vilka är det då som röstar på SD?

Undersökningar visar att majoriteten är unga män med ett lågt politiskt förtroende. Utöver detta finns det bara en liten andel kvinnor. Många SD-väljare bor också på den skånska landsbygden och är relativt lågutbildade, där bara 9 % har en examen från en högskoleutbildning.

Kunskap är därför inte så viktigt bland väljarna och många är dessutom inte ens politiskt intresserade. Det är endast 10 % av väljarna som uppger att de är anhängare till partiet.

Slutsatsen vi kan göra då är att SD mer eller mindre är ett missnöjesparti. Många av de nya väljarna i årets val är också moderater, som från början var socialdemokrater. Den rödgröna regeringen förlorade alltså en mängd väljare till SD.

 

Lyssna på signalerna

Det som förvånar mig i årets val är att inte M och S upptäckte det här i våras vid EU-valet. Hade man tagit tag i situationen och börjat föra en bättre integrationspolitik kanske SD:s framgång inte skulle ha blivit såsom den är nu.

Vi fick också se en extrem vänstervåg där feminism plötsligt togs upp på den politiska agendan. Allt detta tydde och tyr fortfarande på att Sverige vill se en förändring. Det konstiga var bara att varken S eller M reagerade.

Självklart ska ideologin styra, men när man vill styra ett samhälle måste man också lyssna på signalerna ifrån invånarna. Annars förlorar man sina väljare. Man kan inte förvänta sig att feministerna ska rösta på ett parti som inte språkar för feminism, på samma sätt som de vilsna själarna inte kan lita på vare sig det borgerliga blocket eller socialistiska blocket.

 

Summering

Valet 2014 är i första hand ett splittrat val. Vad som dock är tydligare är att väljarna vill ha en förändring. De stora partierna M och S har inte lyckats övertyga, men framför allt beröra väljarna.

Samtidigt ska man också understryka medias arbete i att måla upp bilden av att S och M ligger så nära varandra. Det bidrar naturligtvis till att allt fler rör sig ifrån partierna.

På många sätt är det här ett historiskt val, inte minst på parlamentarisk nivå. Vi har inte fått den regering som det var tänkt att vi skulle få.

Stefan har nu en tuff uppgift framför sig att försöka bilda en regering efter bästa förmåga. Det återstår att se helt enkelt hur den ska se ut.

Fyra konstiga år är förmodligen att vänta, men det är också resultatet av politiken. Framöver kommer partierna att få jobba mer med sitt budskap och reagera på de signaler som invånarna sänder ut. Kan bli en ny era i svensk politik…

 

Länkar:

http://www.sdharfel.se/vem-rostar-pa-sverigedemokraterna/

http://valresultat.svt.se/

http://www.svtplay.se/klipp/2322468/valet-varfor-vaxte-sd

 

Har du några egna funderingar när det gäller SD:s framgång? Lämna gärna en egen reflektion och diskutera det som nämns i texten.

#valet2014 #dinröst

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tj - 7 januari 2019 01:01

Vi har flyttat till ny domän. Nya inlägg ser ni här:   http://torejesper.blogspot.com/ ...

Av tj - 6 januari 2019 01:39


          Tjenare!!Ni som ännu inte har kikat in vårt nya ställe, gör gärna det. Där fortsätter TJ andan och vi har nya saker planerade, just nu finns ännu ett nytt videoklipp ute!       https://torejesper.blogspot.com/   Ha det...

Av tj - 30 december 2018 23:45

Så närmar vi oss midnatt och årets sista dag är kommen. Det har verkligen varit ett mycket händelserikt år på många sätt vilket jag redan skrivit om i det förra inlägget. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att tacka för alla de här åren på bloggpl...

Av tj - 29 december 2018 23:47

    http://torejesper.blogspot.com/           ...

Av tj - 25 december 2018 15:49

  Hoho! Då har det äntligen lidit mot jul och jag inser verkligen hur lite jag bloggat den här månaden och helt gått upp i en massa annat. Till exempel har jag den senaste veckan träffat flera vänner och bytt julklappar, eller har vi ätit god mat...

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 




 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards