TJ

Direktlänk till inlägg 10 maj 2015

Samkönad kärlek - Legitimerad i 20 år

Av tj - 10 maj 2015 13:21

 

Växjö har den här veckan haft Pride och det var onekligen en glädjeyrande festlighet (se video). Sådana här veckor borde hela samhället ha betydligt oftare. För man känner verkligen värme och öppenhet på gatorna en sådan här vecka. Stämningen är så påtaglig och het att man kan ta på den. Det får allt annat att suddas ut.

 

TJ har aldrig gjort någon skillnad på folk och våra produktioner såväl som våra texter strävar efter att synliggöra människan. Där ingår etniciteter, könsidentiteter och sexuellt likaberättigande. Sanningen är att en nationalitet stagnerar förmodligen utan mångfald. Vi behöver varandra för att kompetensutvecklas. Jag är fullt övertygad om att med mer kunskap kring området så kan vi motverka det mesta. Det finns ju t.ex en sådan öppenhet i HBTQ-kulturen som mänskligheten borde ta tillgodo.

 

HBTQ-historia är något som jag de senaste åren velat forska mer kring. Jag blev särskilt intresserad efter Vetenskapens världs avsnitt om homosexualitet. Forskare är ju oeniga huruvida våra sexuella preferenser företar sig och om det härrör från biologin. Någon särskild homosex-gen finns emellertid inte. Men man menar ändå att fler fallstudier kring de biologiska faktorerna kan resultera i en ännu bredare förståelse. Det återstår helt enkelt att se vad forskningen härleder till. En sak är i alla fall säker, och det är att HBTQ-kulturen har rotat sig väl i Sverige och arbetet fortskrider även runt om i övriga världen, och den kulturen med dess normkritiska förhållningssätt har kommit för att stanna!

 

1995 fick Sverige en partnerskapslag och den 1/5 2009 en könsneutral äktenskapslag. Sedan november samma år erbjuder även Svenska kyrkan att förrätta vigslar. Präster har dock ingen skyldighet i nuläget att viga ett samkönat par, men är däremot skyldiga att hitta en annan som kan göra det.

 

     

Den senaste statistiken från SCB påvisar att sedan vi fick en könsneutral äktenskapsbalk har flertalet samkönade par valt att omvandla sina registrerade partnerskap, varför antalet registrerade par minskat. 2009 var det som mest populärt att som samkönat par legitimera sin kärlek. Sedan dess har antalet nyingångna äktenskap minskat, men förhållanden per den 31/12 2013 påvisar ändå 8 845 samkönade äktenskap/partnerskap. Att hämta statistiska uppgifter för enbart samkönade äktenskap är svårt då sammanlagda vigslar registreras tillsammans numera.


Referenser

Siffrorna är hämtade från SCBs databas över befolkningsstatistik.

”Fler kvinnor än män ingår samkönade äktenskap” (2013). SCB: enheten för befolkningsstatistik (2013:73)

”Giftermål mer populärt än partnerskap” (2014). SCB: enheten för befolkningsstatistik (2014:45)


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tj - Måndag 7 jan 01:01

Vi har flyttat till ny domän. Nya inlägg ser ni här:   http://torejesper.blogspot.com/ ...

Av tj - Söndag 6 jan 01:39


          Tjenare!!Ni som ännu inte har kikat in vårt nya ställe, gör gärna det. Där fortsätter TJ andan och vi har nya saker planerade, just nu finns ännu ett nytt videoklipp ute!       https://torejesper.blogspot.com/   Ha det...

Av tj - 30 december 2018 23:45

Så närmar vi oss midnatt och årets sista dag är kommen. Det har verkligen varit ett mycket händelserikt år på många sätt vilket jag redan skrivit om i det förra inlägget. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att tacka för alla de här åren på bloggpl...

Av tj - 29 december 2018 23:47

    http://torejesper.blogspot.com/           ...

Av tj - 25 december 2018 15:49

  Hoho! Då har det äntligen lidit mot jul och jag inser verkligen hur lite jag bloggat den här månaden och helt gått upp i en massa annat. Till exempel har jag den senaste veckan träffat flera vänner och bytt julklappar, eller har vi ätit god mat...

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 
 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se