TJ

Alla inlägg under oktober 2016

Av tj - 25 oktober 2016 09:50

 

Tentan är i full gång och det är några knepiga frågor jag måste fundera lite extra över. Sedan är det sista dagen att skriva om de ungas nätkulturer, en text jag slipar till in i det sista. Det måste ju vara så bra som möjligt enligt mig. I går var ju på universitetsbiblioteket och letade efter bra källor utöver litteraturen. Hittade massa spännande saker men upptäckte att jag inte fick låna hem dessa. De tillhörde biblioteket varför jag fick läsa på plats i stället.


I går fyllde även mamma år och det firade vi genom att äta god mat. Jag överraskade henne med en ny bok av hennes favoritförfattare. Eller kanske hennes enda författare! I ett flertal månader har jag nu bedrövad lånat hem och sökt efter liknande böcker som hon kan läsa, men hon vägrar att befatta sig med dem. Det ska vara som det alltid har varit. När en ny bok kommer skiner hon upp och slukar den direkt. Jag förstår mycket väl känslan, men tycker det är synd att hon inte läser mer. Nåväl, det är som det är!


Hoppas ni får en bra dag allihop!

 

 

ANNONS
Av tj - 23 oktober 2016 23:52

 

En skön och avslappnande helg lider mot sitt slut. Pluggat, städat, läst och bara tagit det lugnt är saker jag ägnat mig åt. Helt perfekt! I morgon blir det tenta. Ciao …

 

 

ANNONS
Av tj - 21 oktober 2016 23:15

 

Seminariet är numera avslutat och vi har alla varit jätteduktiga. Jag slås av vilken rik mångfald beträffande idéer och kunskaper som finns i den här gruppen. Alla har vi något intressant att berätta och bäst blir det när inte alla tycker likadant. Då utvecklas vi som människor genom att sätta oss in hur andra tänker och förhoppningsvis får större förståelse för hur vi tänker som vi gör.


Nu lämnar jag Idéhistoria tillfälligt och ska ägna helgen åt studier i Digital kompetens. Då jag var sjuk förra veckan hamnade jag efter och ska jag vara ärlig prioriterade jag historia framför den digitala kompetensen. Just nu ska vi skriva om ungas nätkulturer. Det är visserligen intressant men det är inte lika glädjande att skriva om det som det andra har varit. Antar att det kommer vara jobbigt att ta sig igenom kursen.

 

Nåväl, tur att jag fick koppla av under kvällen med pizza, Idol och Parlamentet. Det blev Adrian som fick lämna den här gången. Det hade jag verkligen inte räknat med. Trodde Nicole eller Oskar. Till skillnad från förra fredagen gjorde talangerna bra ifrån sig. Mycket imponerad av deras historier och tolkningar av låtar som var aktuella när de föddes. En extra stor eloge till Liam som sjöng för sin avlidne farbror och Rebecka som hyllade musiken.

 

 

Av tj - 21 oktober 2016 22:27


 

Av tj - 20 oktober 2016 22:30

 

Seminariet fortskrider och alla verkar vara på hugget. Det gläder mig. Hittills har vi rett ut både det ena och det andra. Eftersom det gått så bra unnade jag mig själv en biokväll. Den här gången blev det filmatiseringen av Jane Austens novell Kärlek och vänskap (Love & Friendship). Berättelsen handlar om en änka som söker gifta bort sin giftasvuxna dotter på ett klokt och listigt sätt för att trygga ekonomin, både för egen del och för sin dotters skull. Men trots sitt intellekt tvingas Lady Susan som hon heter tänka om och hitta ett annat sätt att lösa situationen …


Den var helt okej men inte mer. Till skillnad från t.ex Stolthet och fördom är detta en svart fars med en listig kvinna som gör allt för att få som hon vill. Det är självklart underhållande och något normbrytande för tiden, men allt runt omkring ter sig inte riktigt lika bra. Enligt mig är det en karaktär, den förvirrande sir James som lyfter hela filmen och ger den två TJ-ringar. Filmen innehåller en del scener som får en att dra på mungiporna, men annars är det här en ganska dyster film med en lustig början och ett lustigt slut. Antagligen kommer du som tittar lämnas med ett antal frågor som kretsar kring: vad händer sen eller är detta allt?

 

 

Av tj - 19 oktober 2016 22:45

 

Första dagen av det andra seminariet börjar lida mot sitt slut. Vi har verkligen kommit igång bra tycker jag. Det är redan ett antal inlägg som vi kan nysta vidare i. Vet inte om jag kommer skriva mer i dag. Precis som förra månaden vill jag inte framstå som en besserwisser som vet och kan allt. För det är inte sant. En del jobbar också eller forskar varför ingen sitter vid skärmen hela tiden, och då behöver jag inte heller göra det. Många av mina inlägg är också till för att trigga igång de andra och skapa något vi kan diskutera.


Men jag ägnade inte kvällen åt studier för då tittade jag på bönderna och därefter den nya serien Syrror påTV4. Jag som älskar Grey’s Anatomy och som övervägt att studera medicin har sett fram emot den här serien väldigt länge och den verkar lovande! Många intressanta karaktärer och vi inbjuds att se hur allt funkar. Det är det jag gillar med sådana sjukhusserier där inget hemlighålls utan vi faktiskt får se hur det går till. Självklart är jag medveten om vilken stor produktion detta är och därför ska vi ta emot den väl. Kommer längta till de närmaste onsdagarna framöver. Serien fokuserar sjuksköterskornas berättelser vilket uppskattats av sjuksköterskor i verkligheten (åtminstone en del ...). De pratade om det i dag på Nyhetsmorgon. Så glad för denna serie!

 

Avslutningsvis vill jag gratta vår T på namnsdagen! Lite sent påkommet kanske, men jag skickade faktiskt en Snapchat till honom i morse där jag överraskade och hyllade honom. Nog blev han förvånad alltid, hehe!


God natt!

 

 

Av tj - 19 oktober 2016 12:00

Tjenare på er alesammans! Igår hade jag hand om pyssel. Det var helt oplanerat från måndagen så jag fick lite hjälp och tillsammans lyckades en kollega och jag hitta spök-pyssel. Nu när det börjar närma sig Halloween så tyckte vi att det passade.


Det blev sten-spöken och då fick jag ju såklart gå och plocka lite stenar först. Sen fixa färg och sen var vi igång!

Det blev nog ca 10 spöken så det är jag nöjd med. Det är kul att se hur uppfinnelserika vissa av våra barn var, lite hår på huvudet och sen byggde de lite hus som kunde vara till en eventuell spök-stad.


En rolig dag var det i alla fall och idag planeras det film, får se hur många som ska se och vilken film det blir. Men det är något som vi inte haft än så länge denna termin så jag tror nog att det kommer att uppskattas.   


 

 

Av tj - 17 oktober 2016 22:31

 

Äntligen har jag kunnat sätta mig in i litteraturen och få grepp om ämnet. Det gick även upp för mig att brist på kaffe kan orsaka huvudvärk. Den så kallade kaffeabstinensen. Jag har för en tid slutat upp med att dricka kaffe på morgonen då jag känner mig lite piggare utan det. Men jag dricker fortfarande under eftermiddagsfikat så helt och hållet har jag inte lagt av. Under tiden jag var sjuk och låg till sängs drack jag inget kaffe, det såg jag ingen anledning till. Men tanken slog mig i går och drack då snabbt två muggar och kände mig bättre. Allt det som hände kan inte bara berott på kaffebrist utan är en kombination av olika saker, men kaffebristen är en del i det hela. Intressant måste jag säga hur saker och ting börjar klarna i fråga om det som hände och varför det hände. Men exakt vad kanske vi inte kan säga. Låt oss nu därför gå vidare i texten och ta oss an den här spännande veckan.

 

I går fortsatte jag skriva om elevers informationshantering och deras säkerhet på nätet. I dag har jag i stället läst Christine de Pizan och andra medeltida kvinnors böcker där de diskuterar kvinnans roll i det medeltida samhället. Det märks att medeltiden är en starkt mansdominerad epok och att det inte finns mycket utrymme för kvinnor. Därför är de Pizan en otrolig kvinna för sin tid som jag är glad att ha fått bekanta mig med. De flesta säger att har man väl bekantat sig med de Pizan blir man inte av med henne vilket jag kan hålla med om. Hon försvarar kvinnans roll i det medeltida samhället vilket gör att hon oftast ses som en feministisk anmoder. Men hon har också sina begränsningar då hon inte utmanar det manliga könet genom att likställa kvinnan med mannen eller gör henne överlägsen honom. Det framgår ganska tydligt att trots sitt intellekt och sin insikt så präglar det traditionella synsättet på könen hennes skrifter. Ändå fascinerar hon mig!

 

Något annat som fascinerar mig är dagens avsnitt av Vetenskapens värld som undersökte om våldsbrottslingar går att upptäcka och förebygga i tidig ålder. Forskare undersökte deras gener och hur de påverkades i en viss miljö för att få en förklaring till deras beteende. Och det visade sig att en viss gen kombinerad med en olämplig miljö formade ett aggressivt och antisocialt beteende. Det intressanta i den här studien är att forskarna fick tänka om i sina resonemang om genetikens förutbestämda öde för oss människor. Att vi bär på vissa gener behöver inte nödvändigtvis påverka våra liv. Mycket handlar om i vilken miljö vi växer upp och befinner oss i och hur detta påverkar våra gener. Det kändes väldigt skönt att forskarna sa det eftersom jag i flera år har sagt samma sak. Det är en teori som fått mig att dela upp mina släktforskningsresultat i tre delar: arv, miljö och individuella egenskaper. Även om vi har samma arvsmassa så är mina släktingar inte den andra lik. Vi har våra individuella egenheter som gör oss unika. Vi kan urskilja likheter men också skillnader. Det är också så att vi påverkas av vår sociala miljö och det är det jag fick empiriskt belägg för i dag. Vad smart jag är!


Nåväl, dags att gå till sängs! God natt!

 

 

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 
 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se