TJ

Direktlänk till inlägg 28 mars 2017

Att gå ner sig, men sedan resa sig igen!

Av tj - 28 mars 2017 23:30

Tjena tjena!


 


Hur mår ni alla därute? Själv har jag mått sådär om jag ska vara helt ärlig. Den intensiva studieperioden är äntligen över och jag får en möjlighet att andas ut och bara vara. Det var framför allt forskningsöversikten som rörde till saker och ting. Tentan och analysen var betydligt lättare att genomföra, kanske främst för att jag verkligen brann för ämnet. Forskningsöversikten har mer legat på is vilket var dumt eftersom det är en stor möjlighet och underlättar fortsatta studier. Det var också svårt att hitta lämpligt material som ändå låg nära i tiden för att det skulle kunna betraktas som ett aktuellt forskningsproblem. Jag ville också göra mer än jag orkade med.


Det är kanske där skon klämmer … att jag så gärna vill göra bra ifrån mig och visa ett par riktigt stora framfötter. Detta har verkligen visat sig bli ett litet problem eftersom jag drabbas av prestationsångest inför nästan varje uppgift numera. Allt ska bli så bra som möjligt, men exakt vad är bra nog? Ja, ett sådant dilemma brottas jag alltjämt med och det gör mig inte gott. Den här veckan som precis varit är därför en väldigt sorglig historia i mitt liv, ett litet mörkt kapitel där jag tvivlat på min förmåga och bara önskat att det vore över. Samtidigt har jag en inre drivkraft som inte tillåter mig att sluta. Jag måste fortsätta skriva trots att fingrarna blöder, fastän magen värker, fastän svetten rinner, fastän gråten är påtagligt nära!

 

 


Jag höll på i ungefär två dygn innan jag föll ner i bedrövelsernas träsk och hade extremt svårt att ta mig upp. Jag liksom vadade mig sakta fram, men var övertygad om att jag sannolikt skulle sjunka till bottnen om jag fortsatte ett minsta steg till. Vad som då räddade mig är oklart. Mycket hämtade jag självklart inifrån. Jag fick helt enkelt tro på att jag gjorde ett väldigt bra jobb. Att det liksom räckte till. Att ingen skulle se det som ett misslyckande, utan uppskatta mitt arbete. Vissa kanske ser det här som ett tecken på dåligt självförtroende, men det skulle inte jag vilja påstå. Utan det är snarare tal om prestationsångest, och lite stress på det eftersom ångesten hindrat mig från att jobba effektivt.


Därför måste jag tänka i helt andra banor när det gäller mina fortsatta studier. Jag måste sänka kraven jag ställer på mig själv, för det är bara jag som ställer dem. Visst, jag har fått beröm och jag har fått många fina omdömen, men ingen har någonsin begärt så mycket arbete från mig som jag själv gjort. Jag menar inte att det är fel att vara ambitiös, det tänker jag fortfarande vara, men en kan vara ambitiös på flera sätt. Dessutom är det inte roligt att vara ambitiös om man mår dåligt med jämna mellanrum, p g a oro inför att inte vara tillräckligt ambitiös. Det blir en ond cirkel som i slutändan blir livshotande. Därför är det nog väldigt klokt att sluta upp här. Sänka kraven en aning och vara i det som är. Det kan innebära att jag inte behöver gå upp i studierna hela tiden, utan njuta av andra saker i livet parallellt som jag fortfarande kan fokusera på min utbildning. För mår jag bra kan jag skriva väldigt bra akademiska texter. Då tror jag på det jag gör. Men mår jag inte bra blir språket lidande. Jag litar inte på min förmåga och tappar mod och ork att fortsätta.

 

 


Tur ändå att jag mitt i alltihop valde att umgås med ett par vänner som gjorde processen betydligt lättare att uthärda. En inbjudan till träsket var dock inte att tänka på. Det var något jag medvetet och omsorgsfullt ville bespara dem. Det hade tyngt dem för mycket. Jag ansåg det inte heller särskilt nödvändigt eftersom jag mådde bättre genom att vara med dem en stund. Jag badade bubbelpool med T och Emma, och gick på Malins kalas. Efteråt var jag tröttare än vanligt, men gladare än tidigare under veckan. Det var precis vad jag behövde. Under söndagen och måndagen gjorde jag då klart forskningsöversikten och lämnade in den. Kändes väldigt befriande och jag kunde äntligen resa mig upp ur träsket. Mycket rann av mig … pressen försvann och jag blev lugn.


I dag har jag knappt gjort något. Bara tagit det lugnt och det har varit så skönt! I morgon tänkte jag ta itu med mina nya kurser, men jag kommer ta mig an dem med en ny inställning. Jag kan fortfarande göra bra ifrån mig utan att pressa alltför hårt. Tror studierna blir roligare då faktiskt. Ja, nu är det över i alla fall för den här gången. Men stoppar jag mig själv i tid behöver det aldrig hända igen. Det hoppas jag på.

 

 


Nu vet ni varför jag varit frånvarande den här veckan. Kände att jag behövde skriva av mig. Men nu blickar vi framåt tycker jag. Hoppas allt är bra med er. Vi hörs!

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tj - Måndag 7 jan 01:01

Vi har flyttat till ny domän. Nya inlägg ser ni här:   http://torejesper.blogspot.com/ ...

Av tj - Söndag 6 jan 01:39


          Tjenare!!Ni som ännu inte har kikat in vårt nya ställe, gör gärna det. Där fortsätter TJ andan och vi har nya saker planerade, just nu finns ännu ett nytt videoklipp ute!       https://torejesper.blogspot.com/   Ha det...

Av tj - 30 december 2018 23:45

Så närmar vi oss midnatt och årets sista dag är kommen. Det har verkligen varit ett mycket händelserikt år på många sätt vilket jag redan skrivit om i det förra inlägget. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att tacka för alla de här åren på bloggpl...

Av tj - 29 december 2018 23:47

    http://torejesper.blogspot.com/           ...

Av tj - 25 december 2018 15:49

  Hoho! Då har det äntligen lidit mot jul och jag inser verkligen hur lite jag bloggat den här månaden och helt gått upp i en massa annat. Till exempel har jag den senaste veckan träffat flera vänner och bytt julklappar, eller har vi ätit god mat...

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 
 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se