TJ

Alla inlägg under mars 2017

Av tj - 12 mars 2017 00:30

 

Ja, då var den svenska festivalen över och efter att svenska folket och internationella juryn lämnat sina åsikter vinner Robin Bengtsson med bidraget I Can’t Go on! Segern var delvis väntad redan efter jurygruppernas poängsättning eftersom alla värdesatte Robin högt, medan Wiktoria som varit TJ’s favorit hamnade långt efter. Redan här visade alltså internationella musikinsatta upp sitt tycke om den svenska festivalen och ger en hint om vad Europa kan tänkas rösta fram. När sedan svenska folkets röster presenterades stod det klart att Robin skulle enbart med folkets röster ha hamnat på en tredje plats och i stället lämnat företräde till Nano. Men Robin hade redan överlägset med poäng så det fanns ingen möjlighet.


Det finns därför många besvikna därute som menat att bidraget inte är helt representativt, och till viss del har en väl rätt att tycka så. En stor del av folket har ju röstat på Nano och ser det som självklart att han därmed ska vinna. Å andra sidan finns det fördelar med internationella juryn på samma sätt som det även finns nackdelar. Fördelen är att den ger en första bild av vad folk ute i Europa tycker om låtarna. Nu är det visserligen en jury representerad av yrkesverksamma människor och specialister inom musik från respektive land, varför folkrepresentation kanske är ett ord vi får använda varsamt. Men de senaste åren har jurygruppernas åsikter överensstämt med slutresultatet i ESC varför åtminstone jag anser den som ett väldigt viktigt medel i tävlingen.


Den svenska festivalen har alltmer blivit en angelägenhet för Europa att ta del av, eller det kanske från början var tvärtom. Det är nu över 10 år sedan som tävlingen ändrade inriktning då Carola vann med bidraget Evighet och placerade Sverige bland de fem bästa i ESC. Alltsedan dess har tävlingen stegvis omstrukturerats, förändrats och omprioriterats. Vi som år efter år följt dess utveckling kan säkerligen intyga i detta. Den festival Carola vann är inte densamma som i dag på flera olika plan. För det första har musikgenren breddats något enormt och motsvarar mer popmusiken i övrigt, men även mycket annat. Den klassiska schlagergenren har därvid ett väldigt begränsat utrymme i tävlingen jämfört med tidigare decennier. Rent allmänt säger vi fortfarande schlager när vi pratar om Melodifestivalen, men det gör vi bara av tradition och ren vana. En del hävdar säkert att schlagern utvecklats som så mycket annat, och visst kan jag acceptera ett sådant påstående. Men någon drastisk utveckling är det ändå inte, och det märker vi när Linda Bengtzing, Afro-Dite, Alcazar, After Dark, och mer senare artister som Sean Banan och Timoteij ställer upp i tävlingen med jämna mellanrum. Det finns ytterligare exempel på artister som ligger väldigt nära genren, men ändå inte. Jag tror inte jag behöver skriva mer om det.


Nåväl, inte nog med att musikgenren breddats har också producenter velat ta del av Europas åsikter och inspirerats av deras sätt att ta fram bidrag till den internationella tävlingen. Det har utvecklat den svenska tävlingen till att bli lite mer internationell i den meningen att Europa hela tiden är i fokus. Målet är att placera Sverige på en bra placering. Så har det väl alltid varit visserligen. Den tidigare tävlingen hoppades inte på att Sverige skulle få en dålig placering, det var bara det att Europa inte stod i fokus. Det var i första hand Sveriges fest och präglade också vilka som medverkade och vilka som vann.


Det intressanta det här året är J’s allmänna missnöje som påverkat poängsättningen av bidragen, medan T varit mild och fördelat ut poängen mer jämnt. Jag skulle inte säga att han är negativ, utan snarare blivit en analytiker och kritiker som tittar på fler saker än för några år sedan. Det gör att en tar hänsyn till helheten, vilket minskar risken för att några bidrag får höga poäng för att någon i juryn gillar artisten exempelvis. Det bästa TJ gjorde i år var att ta bort kategorin förväntningar och helt bedöma efter det de såg först när de äntligen fick se det! Årets poängsättning är därför mer korrekt enligt mig.


Vad tycker då jag om årets festival? Ja, den håller måttet. Absolut! En härlig blandning av både det ena och det andra. Kan känna viss besvikelse över att inte Alice eller Jasmine Kara tog sig längre men sådant är livet. Beträffande Loreen är väl diskussionen redan avslutad, men jag instämmer i vad man kom fram till, att Statements hade gjort sig bättre i ett annat forum och att budskapet var för tungt att ta in på en gång. Ett viktigt budskap dock som vi ska vara stolta över att hon ville förmedla till oss, men bara för det behöver hon inte vinna. Loreen har redan givit oss en vinst som hette duga, och ärligt talat är det dumt att eftersträva samma bragd även om det är lockande ibland! Vidare tycker jag det var superhäftigt att Owe Thörnqvist lyckades ta sig till final, och enligt min mening lyfte han verkligen tävlingen på sitt speciella sätt. Vad jag har att säga om Wiktoria är egentligen bara bra saker, även om finalnumret kändes mindre engagerat än första gången hon uppträdde i Skellefteå. Kan inte riktigt beskriva det, men fick inte samma magiska känsla som första gången jag såg henne. Det var synd!


Vad tror jag då om årets vinnare Robin Bengtsson? Ska jag vara ärlig tror jag på honom! Han har ett modernt nummer och jag vet också att han får behålla sitt nummer som det är vilket är en lättnad. Han får dock inte säga fucking, men det är ju lätt att ta bort i texten. Sverige kan därför gå långt …


Det var allt för mig. Tack så mycket! /Nils Dahlman

     

ANNONS
Av tj - 11 mars 2017 19:35

Äntligen är det final och som ni vet hejar vi på Wiktoria och Mariette om en ska ta hänsyn till våra poäng. Och det står vi fast vid! Har inte hört T prata om någon annan möjlig vinnare så kan inte uttala mig mer där, men personligen anser jag också Nano som en lämplig vinnare. Han har vuxit under resans gång liksom Jon Henrik Fjällgren och Aninia. När det gäller de sistnämnda känner jag dock inte lika starkt för låten i jämförelse med 2015 när Fjällgren var med första gången. De andra önskar vi ett stort lycka till!


                       

 

ANNONS
Av tj - 10 mars 2017 23:45

Hej på er!

 

 

 

Har ni haft en bra vecka? Själv har jag suttit fastklistrad vid datorn och skrivit både det ena och det andra. Som jag skrev tidigare i veckan är det en intensiv studieperiod nu så lär inte blogga varje dag, men jag försöker uppdatera så fort jag hinner och orkar. I dag lämnades tentan ut också, med en del intressanta frågor. Tror inte det blir några problem att skriva den vilket känns otroligt skönt. I övrigt har det varit en väldigt bra fredag med pizza till middag och fredagsunderhållning med Let’s Dance. Tycker årets deltagare har sina kvaliteter, men blev positivt förvånad att Samir Badran faktiskt kunde dansa. Den jag hejar på efter kvällens uppvisning är Stina Wollter.

 

Nu tänkte jag skriva lite om internationella kvinnodagen, vilket jag inte hann i onsdags!

 

 

 

Internationella kvinnodagen firar 100 år! Tänk vad fort tiden går, att det är 100 år sedan de ryska kvinnorna strejkade för bröd och fred i slutet av februari (enligt den julianska kalendern) under tiden Europa var mitt under brinnande krig. Strejken blev inledningen till februarirevolutionen 1917, då tsaren avsattes redan fyra dagar därpå och en provisorisk regering tillsattes vilket kom att ge kvinnor rösträtt efter kriget. Enligt den gregorianska kalendern inträffade detta den 8 mars, och det bestämdes några år senare att den 8 mars skulle bli en påminnelse om kvinnornas insatser och har i många länder blivit en temadag där jämställdhetsfrågor är i centrum.

 

Idén om en internationell kvinnodag kom dock redan 1909 där textilarbeterskor i USA samlades för att förbättra kvinnans villkor och kämpa för hennes politiska och juridiska rättigheter. 1912 uppmärksammade även Sverige kvinnodagen i samband med att rösträtten diskuterades vid de socialdemokratiska kvinnoklubbarna. Den allmänna och lika rösträtten fick dock vänta på sig till 1919 (i Sverige), där det första valet hölls 1921, men fick ändå omedelbar effekt där fem kvinnor valdes in i riksdagen. Kvinnans medborgarskap med rösträtten som sitt huvudsakliga fokus var det centrala under första halvan av 1900-talet, för att framåt 1970-talet handla om kvinnans rätt till självbestämmande över sin egen kropp med abortfrågan som fokus.

 

På många håll i världen har det blivit mycket bättre, och för en del kanske kvinnofrågan känns uttjatad eftersom vi här trots allt lever i ett relativt jämställt land, men en kan ju med fördel reflektera kring om vi verkligen har uppnått full jämställdhet mellan könen. Och de som säger ja kan ju ändå ägna dagen åt att tänka på kvinnor i andra länder, exempelvis Irland som fortfarande inte har en fungerande lagstiftning i fråga om abort. Det är också en perfekt dag att faktiskt blicka tillbaka och hylla historiska kvinnor, kanske särskilt de ryska bolsjevikerna.  Så länge vi inte lever jämställt och jämlikt behövs dagen, men annars är jag för resonemanget om att avskaffa dagen för att i stället jobba för att alla 365 dagar ska vara för oss allihop. Oktoberrevolutionen 1917 i Ryssland var också ett historiskt ögonblick för HBTQ-personer, vilket kan vara svårt att föreställa sig i dag, men det är en annan historia (se vidare Quinn, 2017, 1 mars).

 

Källor och litteraturtips för den intresserade

Caine, B., & Sluga, G. (2003). Europas historia 1780-1920: ett genusperspektiv (S. Uisk, övers., kap. 6). Stockholm: Natur och kultur. (Originalarbete publicerat 2000)

Eskilsson, L. (1998). Modern feminism och kvinnorörelse. I N. Runeby (Red.), Europas idéhistoria. 1900-talet, Framstegets arvtagare (s. 223-242). Stockholm: Natur och kultur.

Leppänen, K. (2006). Kön, politik och moderskap. I L. Lennerhed (Red.), Från Sapfo till cyborg: idéer om kön och sexualitet i historien (s. 135-154). Hedemora: Gidlund.

Quinn, E. (2017, 1 mars). En revolution för kvinnans frigörelse och hbtq-rättigheter. Offensiv. Hämtad från http://offensiv.socialisterna.org/sv/1241/analys/13206/

Åstrand, Y. (2017). Internationella kvinnodagen – 100 år i dag. Hämtad 10 mars, 2017, från SVT, http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tips-infor-internationella-kvinnodagen


 

Av tj - 10 mars 2017 23:20

Tjenare på er allesammans! Träffat min kusin, moster, ja hela köret idag. Lite lunch och sedan lite tv-spel:)

Vill nu samtidigt påminna er om vår tävling med grymt pris som vi kör ända till nästa vecka.

Anmäl dig på länken här under: ;)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8QAbou6J58ugOTQ1RYGMYKcNWcg9tCikNVN-46Sm7BHlegQ/viewform?usp=sf_link

Ha nu en riktigt fin fredagskväll på er så hörs vi imorgon, då är det final!:)

MVH/T

Av tj - 10 mars 2017 08:24

Tjenare! Idag blir det ingen special då jag kommer vara upptagen hela dagen. Ut på lite äventyr.:)

Imorgon missar ni väl inte att finalen går av stapeln i friends arena.
När andra chansen gick förra lördagen och då hade vi också på vårt formulär, rekord. Då var det 18 st som svarade på vilka dueller som de ville skulle vinna, imorgon är ingen skillnad. Formulär för att säga sitt skickar jag ut som vanligt på Facebook och om det är många som gillar detta inlägget, även på bloggen.

Till något helt annat!
*** detta för******* väder! Det började precis bli varmt, snön smälte och jag kunde börja springa igen efter jobbet. Sen, två kalla dagar, snö och så är vi tillbaka i januari. . . .

Ja nu hörs vi senare, ha det gott!

Jag ps, bilden är från jobbet, alla har gjort ett superbra jobb med att pärla detta:D

MVH/T

Av tj - 8 mars 2017 01:48

 

Det var då konstigt att snön skulle komma tillbaka när jag förberett mig för våren. Självklart är jag medveten om varje års bakslag, men det här året trodde jag verkligen vintern skulle bli kortvarig. Men tji fick jag, och omges nu av ett snötäcke igen och får stå ut i ett par dagar till. Jag unnar dock varje barn många roliga utomhusdagar när det faktiskt kommit så pass mycket snö att det går att göra en hel del. Jag ser också att T lagt ut den nya tävlingen som har med vintern att göra. Vilket spännande uppdrag måste jag säga, kanske skulle ta mig ut någon dag och ta lite bilder. Lägg märke till att tävlingen pågår i en vecka till skillnad från föregående tävling som varade i två. Yes, resten har ni säkert redan läst er till.


I övrigt har jag inte mycket att skriva om just nu. Jag laddar inför tentan som kommer på fredag genom att renskriva och sammanfatta allt jag har läst i snart två månader för att lättare kunna slå upp i böckerna när väl tentan kommer. Jag kan ju omöjligt veta vilka frågor som kommer, men jag hoppas det blir många intressanta frågor att nysta vidare i. Sedan måste jag ta tag i forskningsöversikten till bibliotekskursen som jag inte fokuserat på några dagar. Ja, nu går jag in i en mer intensivare period än förut, eftersom allt ska göras klart och lämnas in i slutet av månaden. Jag är dock ganska taggad just nu på alla tre delar i utbildningen.


Jag önskar er lycka till nu i tävlingen och ser fram emot många fina vinterbilder (sedan vill jag faktiskt ha vår)!

 

 

Av tj - 7 mars 2017 23:48


 

Av tj - 7 mars 2017 13:27

TJENARE!
Nu laddar vi upp för ännu en bloggtävling! I detta inlägget länkar jag er till formuläret där all information står om tävlingen, reglerna och priset man vinner!

Eftersom det denna gång rör sig om foton så är det ju klart ett pris som tillhör fotokategorin;)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8QAbou6J58ugOTQ1RYGMYKcNWcg9tCikNVN-46Sm7BHlegQ/viewform?usp=sf_link


    


 


In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 
 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se