TJ

Alla inlägg under april 2017

Av tj - 11 april 2017 22:37

 

Av tj - 11 april 2017 10:25

 

Dags för en ny arbetsvecka! Medan T’s vecka verkar vara fylld av roliga och intressanta aktiviteter tänkte jag den här veckan fördjupa mig i den vetenskapliga kommunikationen inom bibliometrin. Oj oj ... inget att leka med. Det är onekligen tuffa saker vi snackar om nu, haha. Yes, bäst att sätta igång!

 

 

Av tj - 10 april 2017 19:38


   

Av tj - 9 april 2017 19:45

Hemkommen från Alvesta igen efter en lugn helg hos farmor. Det var evigheter sedan vi träffades nu så det fanns en hel del att prata om, även om mycket utav vår tid ägnades åt att följa den fruktansvärda händelsen i Stockholm via Nyheterna. Det var ett diskussionsämne även när vi gick ut och åt på Kinarestaurang med pappa och hans fru. Och det är väl egentligen inte så konstigt, för visst är det en händelse som skakat om oss i allra högsta grad.

 

 

 

Jag syftar alltså på det som hände under fredagseftermiddagen där en man kapade en lastbil och körde sedan Drottninggatan fram i hög hastighet och väjde inte för det som kom i vägen, i sin egen övertygelse om att komma fram. Vidare långt kom han emellertid inte utan körde in i Åhléns, och tur var väl det ändå med tanke på vilken förödelse det hade kunnat bli om han kommit ännu längre, med ännu fler offer … I detta som ganska omgående blivit klassat som terrordåd omkom fyra personer, och ett flertal personer skadades också allvarligt. Ytterst grymt, tragiskt och förfärligt. En hel stad och egentligen ett helt land befinner sig i chock, att något sådant kan hända här. Vissa hävdar å andra sidan att det bara var fråga om när, men jag har själv lite svårt att ta in det. Men jag är väl trots allt lite naiv i en del lägen. Självklart upplever jag att klimatet på många håll förändrats, men något sådant här …

 

Efter en sådan här händelse är det naturligt att vara rädd och naturligt att vara arg. Ordentligt frustrerade tillåts vi vara och det är helt i sin ordning! Men frustrationen måste riktas på rätt sätt och helst omsättas i handlingskraft och en kärleksinställning, där vi som medborgare sätter ner foten och inte låter terrorister regera över vår tillvaro och våra liv. Den kärleksmanifestation som i dag hölls i Stockholm och alla de blommor folk har lagt vid platsen för dådet vittnar om hur starka vi är tillsammans. Det visade vi redan efter dådet när centrala Stockholm spärrades av och folk började hjälpa varandra, prata med varandra och helt enkelt se varandra. Något så fruktansvärt kan ändå väcka vår medmänsklighet och samhörighetskänsla. Det är nog inte överdrivet att påstå att Stockholm förenats den här helgen. Och det är alldeles rätt att förenats eftersom motsatsen hade varit att låta terrorismen vinna mark. Ett av många syften är väl att splittra oss så det blir lättare att ta makt över oss. Ett land som inte är enat är betydligt svagare än ett enat. Därför är det viktigt att inte ge vika för terrorismen utan hela tiden ställa sig samman. Då blir det betydligt svårare för terroristen att lyckas, ja nästintill omöjligt … Så i dessa tider är det inte direkt fördelaktigt om vi står ensamma och vill klara oss själva. Det är mycket bättre att stå tillsammans! Power to the people!


 

Av tj - 8 april 2017 15:45

   

Av tj - 8 april 2017 11:03

 

Vilket superroligt seminarium jag precis haft! Har fått lära mig så mycket om bakgrunden till det Sverige vi nu lever i. Det gör att jag har mer respekt för mitt land än tidigare. Allt omkring oss var inte en gång självklart. Den trygghet vi i dag lever med var något många människor i början av 1930-talet endast hade kunnat drömma om. De hade kanske skrattat åt oss om vi berättat att det snart skulle bli bättre, bara avfärdat det som nonsens.


Sverige var ett relativt fattigt land med stora skillnader mellan olika samhällsklasser. Men Per Albin Hansson hade en vision om göra allt bättre, att förena folket och stärka den svenska befolkningen genom att se Sverige som ett hem eller en familj, ett folkhem. På många sätt förverkligades hans vision. Sakteliga byggdes välfärden upp och även den fattige levde ett betydligt bättre liv än innan. Emellertid hade folkhemsideologin också många baksidor, där faktiskt inte alla var välkomna. Det fanns exkluderande bitar som anknöt idéerna till dåtidens rasbiologi och eugenik, ett tänkesätt att det helt enkelt går att påverka naturen och biologin. Det väckte argument om att vissa människor inte borde få reproducera sig, t.ex människor med psykiska eller fysiska nedsättningar.


När vi i dag läser argumenten känner vi oss förfärade, detta kan väl inte stämma?! Tänkte och tyckte människor verkligen så här i Sverige? Ja, i princip alla gjorde det i hela Europa vid den här tiden. Det speglade dåtidens positivistiska och rationalistiska vetenskapssyn, att det helt enkelt går att välja ut och stärka de egenskaper hos en art som anses önskvärda. Det var kanske inte så att Hansson direkt syftade att exkludera någon, men det låg i tidsandan, så det ledde ändå fram till argumenten. Ett mycket mörkt kapitel i vår egen idéhistoria. Samtidigt var det ju parallellt här som välfärden byggdes, så bortsett rasbiologin har vi mycket att lära av tiden som gått.


Nu bär det strax av mot Alvesta. Ska fira farmor som fyllt år i dagarna. Känns värdefullt att få byta miljö efter ett givande seminarium. Bloggar mer i morgon … Hej hej! 

 

 

Av tj - 8 april 2017 10:04

Tjenare denna lördag den 8 april;) nu bär det av till Karlskrona för rollspel och trevligt sällskap! Hoppas ni andra har en bra lördag ni med
Mvh/


Av tj - 8 april 2017 00:35

Tjenare! Skulle kommit ut en fredagsspecial idag ju;) men något med datorn annat något strulade så filmen bara stannade när jag skulle redigera. Möjligen hinner jag göra det i telefonen imorgon men det blir ju inte samma sak som när det väl kommer ut en film på fredag då den faktiskt ska komma ut på bloggen ju . . . . . .

Veckan har annars varit bra! Nu har tiden kommit med majblommor så våra ungar har varit ute en hel del med sina gröna små väskor:)

Imorgon. . .som är idag, lördag, så kör vi på rollspel, den gruppen som jag börjat hos:) sen avslutas söndagen med dåm, alltså distrikt årsmöte. Så detta blir min sköna helg med lite avslappning med:)

Den kommande veckan är också påsklov så lite lugnare takt på jobbet tror jag:)

Natti på er allesammans!

Mvh/

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 




 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skapa flashcards