TJ

Direktlänk till inlägg 12 maj 2018

ESC - Final

Av tj - 12 maj 2018 14:38

I kväll gäller det! Under veckan har vi fått en liten smygstart och kunnat skaffa oss några favoriter och säkert ett och annat hatobjekt också … precis som det brukar vara. Efter mycket lyssnande och tittade har nu alla tävlande länder fått alla sina poäng, och vi har ett resultat att utgå ifrån. Denna översikt är å andra sidan bara min egen då T ännu inte delat ut alla poäng. Jag gissar att det kommer under dagen eller i efterhand av något slag. Kategorier som tillkommit är nu show och vinstchans. Dessutom kan helhetsintrycket av bidragen har förändrats efter att vi sett scenframträdandena. Jag måste personligen säga att det varit ett intressant och roligt sätt att ge poäng i år. Det brukar annars vara massa förberedelser innan tävlingen. Dessutom brukar tävlingen vara mindre spännande eftersom man redan sett och hört alla länder. Denna nya metod är bättre, och betydligt rättvisare gentemot artisterna.

 

När vi nu är införstådda med hur poängsättningen gått till kan vi börja diskutera resultatet. I toppen hittar vi Rasmussen från Danmark tillsammans med Jessica Mauboy från Australien. De senaste åren har jag varit måttligt imponerad av Danmark, och när jag studerar tidigare översikter har jag haft en tendens att placera landet i mitten. Senast landet var bland de tio bästa på min lista var 2015 då Anti Social Media tävlade med The Way You Are, men då gick de inte ens till final. Bättre gick det för fjolårets Anja med Where I Am, men hon fick en grymt dåligt placering i själva tävlingen (20). Jag sätter därför stort hopp till Rasmussen som med sitt vikingatema framför bidraget Higher Ground. Att vi nästa år skulle få åka till Köpenhamn gör mig ingenting. Det jag dock sörjer är att han inte tagit med sig alla effekter från det ursprungliga numret. Det kändes lite halvt i torsdags om jag ska vara ärlig.


Men det kan likagärna bli Australien som vinner. Det är ett land som vuxit i mina ögon. Fjolårets Isaiah var ju i allmänhet lite mesig med sitt bidrag Don’t Come Easy, även om låten var fin. Mauboy tar oss till helt andra höjder med We Got Love, och hennes speciella stil gör hennes minnesvärd. Att vi får åka till Australien blir väl å andra sidan inte troligt, utan i stället utses något europeiskt land som värd. Det ska bli intressant att se var hon placerar sig.


Sedan har vi då Storbritannien och Israel efter varandra. Vad gäller Israel är det kanske inte så konstigt eftersom de alltid levererar bra låtar, och många gånger av en snygg man dessutom. Det är möjligt att Imri fortfarande dröjer sig kvar i minnet. I år ser vi å andra sidan något helt annat. Netta med sin TOY har något älskvärt över sig och jag fascineras kanske mer av hennes berättelse än själva låten. Att som tjock tjej hysa stor självrespekt och utstråla självförtroende till omgivningen är för mig en beundransvärd bedrift. Det kan vi alla inspireras av, och i förlängningen av METOO-rörelsen sätter bidraget sin särprägel på tävlingen. Folk hävdar med skräckblandad förtjusning att Netta är årets vinnare, och jag svarar: Visst kan hon vara det! Vad gäller SuRie från Storbritannien med bidraget Storm finns det inte mycket att säga då jag inte vet jättemycket om henne, men jag satsade ganska stenhårt på Storbritannien förra året. Det blev därför ett fiasko i fjol även om Lucie Jones placerade sig i mitten. I år kommer det i alla fall gå bättre … hoppas jag. Jag gillar låten. Om jag skulle anmärka på något är det väl hennes kläder. Inte jättesnyggt faktiskt …


Bland de häftigaste och underhållande bidragen i år är My Lucky Day med DoReDos från Moldavien. Ja, jag skulle väl nästan vilja påstå att det är Moldaviens bästa bidrag på flera år. Liksom de andra länderna jag har resonerat om har Moldavien klättrat. Det säger kanske inte så mycket om själva landet, utan vilken/vilka artister och bidrag som tävlar, men ändå. Det är onekligen en intressant utveckling. Här ser vi en trio som på slutet fördubblas med nästan identiska kopior. Framträdandet handlar om att förmedla en historia samtidigt som artisterna rör sig mellan olika dörrar på en stor vägg, och konkurrerar om varandras uppmärksamhet. Jag tror det här kan vara en stark motståndare.


I övrigt ser vi flera fantastiska och intressanta bidrag. Jag är extra glad över det Bulgarien och Serbien, och Cypern bjuder på en minnesvärd show. Irland är bland de länder som har en viss nedtoning, men historien bakom numret är väldigt intressant. Jag vågade knappt spekulera i huruvida killarna i videon skulle vara ett par, eller om de endast var nära vänner. Sådant där kan ju vara känsligt för den enskilde. Men min spekulation besannades efter mitt samtal med Malin. Det här bidraget tar stark ställning till hbtqia-frågor i Irland, vilket ju är glädjande. Om jag inte helt missminner mig har också de numera en neutral äktenskapsbalk. Själv föll jag för låten ganska snabbt utan att ha sett videon. Där och då blev den sedan ännu bättre.


Ja, resten låter jag faktiskt vara osagt, men det kan ju hända att vi får tillfälle att utvärdera mer ingående längre fram. Hur som helst, stort lycka till alla, speciellt till Sverige!

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tj - Måndag 7 jan 01:01

Vi har flyttat till ny domän. Nya inlägg ser ni här:   http://torejesper.blogspot.com/ ...

Av tj - Söndag 6 jan 01:39


          Tjenare!!Ni som ännu inte har kikat in vårt nya ställe, gör gärna det. Där fortsätter TJ andan och vi har nya saker planerade, just nu finns ännu ett nytt videoklipp ute!       https://torejesper.blogspot.com/   Ha det...

Av tj - 30 december 2018 23:45

Så närmar vi oss midnatt och årets sista dag är kommen. Det har verkligen varit ett mycket händelserikt år på många sätt vilket jag redan skrivit om i det förra inlägget. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att tacka för alla de här åren på bloggpl...

Av tj - 29 december 2018 23:47

    http://torejesper.blogspot.com/           ...

Av tj - 25 december 2018 15:49

  Hoho! Då har det äntligen lidit mot jul och jag inser verkligen hur lite jag bloggat den här månaden och helt gått upp i en massa annat. Till exempel har jag den senaste veckan träffat flera vänner och bytt julklappar, eller har vi ätit god mat...

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 
 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se