TJ

Alla inlägg under februari 2013

Av tj - 13 februari 2013 17:27

Egentligen har jag gjort precis samma sak som igår. Skrivit klart historien kopplad till Kronobergs slottsruin. Imorgon ska den bedömas och utvärderas. Ni kommer att kunna läsa den i bitar under veckan efter kl. 12 varje dag.


Utöver ingick uppdraget att dokumentera stället. Så fotografierna är tagna och sen ska man sätta sig ner med att skriva om verksamheten.    /J

ANNONS
Av tj - 13 februari 2013 14:21

 

 

MVH/T

ANNONS
Av tj - 13 februari 2013 12:00

Petrus började bli svårare att kontrollera och hade satt riktning åt helt fel håll. Det verkade också som om någon förföljde de med in i skogen. Men Maja-Stina hade ju en häst så den förföljaren skulle de nog lätt kunna skaka av sig. Månen lyste nu mellan trädgrenarna och det var vad ljus som lyste upp skogen. Dimman tycktes också bli allt tätare och konstiga figurer sprang runt om varandra och började följa efter Petrus.

 

Maja-Stina famnade i farten efter sitt nybörjade kastspjut. Det var långt ifrån färdigt men det skulle förhoppningsvis duga åt någon av figurerna. Just då lättade dimman en aning och figuren fick gestalten av en varg. När de nu såg varandra kunde han gå till anfall. Hon skrek då vargen kastade sig efter henne men av paniken kördes spjutet rakt in i vargen. Skriket skrämde Petrus så pass att han bytte riktning ännu en gång. Maja-Stina var då inte med på noterna utan föll av hästen som bara sprang vidare i panik.

 

Vargen låg nu och skakade på marken. Men vargen var bara början på eländet för en björn skymtades snart borta i dalen. Maja-Stina kan inte dräpa denna själv utan måste sätta sig i säkerhet. Hon skyndade sig att dra ut sitt spjut och satte fart längre in i skogen. Björnen hindrade henne från att ta samma väg som hon kom ifrån. Till hennes egen lycka började dimman bli tät igen och hon kunde springa utan att bli sedd. Men björnen var strax bakom henne ändå för han kastade sig fram mellan skuggorna. Plötsligt kom hon ut ur skogen till ett vattenhål. Nu fanns det ingen återvändo och sakta vände hon sig om för att möta slutet. Björnen gav ifrån sig ett vrål och skulle just ta tag i sitt byte, då någon utan förvarning tog tag om Maja-Stina och drog ner henne i vattnet.


Imorgon fortsätter äventyret med Jonas    /J

Av tj - 12 februari 2013 22:51

10 - 12 Kurs med pensionärer om historia

12 - 13 Skriva på Kronoberg

13 - 14 Lunch

14 - 15 Diverse hjälpredning

----------------------------

Idag får man nog säga att det gick sådär på bowlingen, hehe. Hade tankarna på annat håll. Det är svårt att fokusera på spelet då. Men en timme går ju fort och plötsligt var man hemma igen efter arbete och träning. 


Sov gott     /J

Av tj - 12 februari 2013 19:43

Hej alesammans! Idag är jag så himla trött. Cykla i denna snön och med all snö som piskar med finden... Det är inte det man vill ha just nu. Jag längtar efter sommaren som ni kan förstå.. Ni gör kanske också det ? Slippa alla varma kläder, jackor, överdrag och allt.


Snart är det äntligen lov, och lov, det ska ni veta att det längtar jag efter!!! Dessa 5 veckor på praktiken har varit väldigt bra och roliga. Men det hade blivit skönare om man hade sluppit snön nu under praktiken. 

 
Vad ska ni alla göra på lovet då    För mig väntar melodifestivalen och jag ska se det live ocskå på någon av de sista deltävlingarna!!


Ha detgött allesammans!!

 

 

 


MVH/T

Av tj - 12 februari 2013 12:00

Han var son till smeden Nils Nilsson som på slottet kallades Smidar Nisse. Hans uppgift var som sin egen fars att smida järn. Kanske att själva grindarna och dörrarna är gjorda av Nils eller hans omkrets. Jonas mamma var bagerska inne i slottsköket och brukade baka gott bröd. Nackdelen var att hon sällan fick behålla så många mängder åt sin egen familj. Istället skulle mycket lämnas åt slottets herrskap. Ingrid som hon hette brukade dock jobba över extra för att baka för egen del. Hittills hade hon kommit lindrigt undan men man visste aldrig med slottets vakter.

 

Ingrid och Nils träffades genom deras fäder som trivdes väldigt bra ihop. Kocken och matmästaren serverade ofta smederna med god mat. Alltsammans var uppskattat. Men yrkerna skulle leda till att Jonas drogs mellan uppfostringstvister. Mammans sida ville ha honom i köket och lära ut matkonster medan pappans sida ville ha honom i smedverkstaden. Vad Jonas själv ville frågade ju ingen. För på den här tiden hade barnen inte så mycket att säga till om. En väldigt bra anledning till varför de var just så frustrerade.

 

Jonas brukade vilja komma ut från slottet och t.ex se på jägarna när de fångade sina byten eller se Magni fiska. Ungefär två gånger om året får Kronoberg även besök av ett gäng underhållningsmänniskor. De dansade och sjöng för herrskapet. En dag skulle Jonas följa med detta gäng men tillsvidare var det bara en dröm.

 

Så började det skymma och Ingrid påbörjade den sista bakdegen. Kocken lämnade sin position efter att ha sett Ingrid påbörjat sitt sista arbete för den här dagen. Inte kunde han veta att hon skulle kämpa i nästan två timmar för att göra egen mat efter den deg hon höll på med. Regeln på Kronoberg var att all köksproduktion lämnas till slottets skafferi. Jonas kom in svettig efter hårt smidande och skrämde nästan livet ur mor sin. Men i stressen kunde han få springa ner till vallen och hämta vatten. Jonas gjorde alltid som han blev tillsagd och greppade taget om en hink. Han lyckades ta sig förbi vakten och ner till vallen. Men på vägen tillbaka möttes han av en stängd slottsport. Det var strax innan midnatt och Kronoberg skulle försöka sova trots oroligheter för danskarna. Jonas måste stanna ute ikväll men då såg han hur någon knyckte landshövdingens hingst. Så gör man inte tänkte Jonas. Han måste följa efter den här typen.


Imorgon fortsätter äventyret med Maja-Stina     /J

Av tj - 11 februari 2013 18:28

8 - 11 Lektion på Teknikum.

11 - 12.30 Lunch

12.30 - 15 Fixa inför imorgon då man ska vara med pensionärerna 

--------------------------------

Nu ska jag skriva och fixa lite. Kanske T vill vara lite senare. 


Ha det bra     /J

Av tj - 11 februari 2013 15:57

 


MVH/T

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

J's nyheter

Uppdaterad 17-21 juli:

 

I Göteborg!

 


 
                          

 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se