TJ

Senaste inläggen

Av tj - Söndag 20 maj 10:15

Tjenare på er !!

Hänt en hel del sen Eurovision och det att Israel vann tävlingen.


Personligen är jag väldigt besviken över vinsten då det fanns många bra andra låtar som kunde fått ta hem vinsten.


Nog om det, nu är sesongen slut för i år med melodifestivalen och Eurovision så nu tar vi tag i något annat.


En sak som jag sett nyligen och som gjorde mig glad var att Gunde tog sig vidare i Lets dance i fredags och det förtjänade han verkligen :D!


Om jag bara kunde så skulle jag ju också vilja dansa så som han kan. Får väl ta och lära mig antar jag ;)


Under förra veckan så var väl det stora att vi tränade inför Rockgalan och hade tävling i snyggast och bästa pappersflygplan och vi fick 2 olika vinnare :)


Nu får ni ha en fortsatt trevlig dag så skriver jag sen!


 

ANNONS
Av tj - Lördag 19 maj 19:30

Oj! Veckan har bara rusat i väg … Inte bloggat på flera dagar. Uppsatsskrivandet upptar verkligen all tid. Tur att det snart är över för denna gång. På måndag ska den lämnas in är tanken.

 

I dag avbröts dock studierna några timmar för att se Prins Harrys bröllop. Det är något speciellt med honom som jag tycker väldigt mycket om. Framför allt fick jag upp ögonen lite extra för honom efter hans mycket gayvänliga berättelser när han var soldat och stöttade en kär vän. Sedan kan jag också se hans mor Diana i honom. Samma folkkärhet och sociala engagemang fast i en annan form givetvis. Det var min förhoppning att hon var med bröderna i dag. De har onekligen haft det svårt, men vuxit otroligt mycket under åren. Meghan Markle sägs också ha fått Harry att resa sig från mörkret och börja bli mer känslosam. Den här kärleken är ett steg i rätt riktning.

   

Så det var med sådan lycka jag satt och tittade på vigseln. Länge leve kärleken. Stort grattis till Harry och Meghan. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka i min ensamhet … tänk om det varit jag i stället för Meghan …


 

ANNONS
Av tj - Söndag 13 maj 22:00


 

Vi har en vinnare och det är Netta med TOY från Israel! Förvånad … inte det minsta. Det var som jag skrev tidigare att hon mycket väl kunde vinna, och på ett sätt förstår nog de flesta varför. Har man till exempel METOO i ryggen utgör man nästan genast ett hot gentemot de andra tävlande. Vi kan ju se att det smugit in politik i budskapen de senaste åren. Till skillnad från den svenska Melodifestivalen använder många länder bidrag med mer botten. Det innebär inte att svenska bidrag skulle vara budskapslösa, men en viss skillnad har märkts bara de senaste åren. Italien hade till exempel i år tävlingens mest politiska låt. Jag kan faktiskt se deras bidrag som tilltalande, men den är långt ifrån bäst. Det är egentligen bara Rasmussen från Danmark som hade årets bästa bidrag enligt mig. Efter honom satte jag visserligen Jessica Mauboy från Australien, men jag tycker å andra sidan inte att hon var lika stark som Rasmussen. Men det var det avvikande som segrade till slut.Den här festivalen var omgärdad av en hel del festligheter. Själv befann jag mig i Kallinge tillsammans med T och andra härliga människor. Skratt, lek och engagemang skulle kunna bli ledorden för dygnet. Förutom god mat gav kvällen upphov till intressanta diskussioner, tävlingar och musik naturligtvis. Detta fortsatte inpå natten och det hann nästan bli morgon innan vi bröt upp. Några timmar senare var man lagom trött, men det ska ju å andra sidan kännas att man varit igång. Yes, jag tackar alla för ett bra dygn. Nu återvänder jag till min uppsats!

 

 

Av tj - Lördag 12 maj 14:38

I kväll gäller det! Under veckan har vi fått en liten smygstart och kunnat skaffa oss några favoriter och säkert ett och annat hatobjekt också … precis som det brukar vara. Efter mycket lyssnande och tittade har nu alla tävlande länder fått alla sina poäng, och vi har ett resultat att utgå ifrån. Denna översikt är å andra sidan bara min egen då T ännu inte delat ut alla poäng. Jag gissar att det kommer under dagen eller i efterhand av något slag. Kategorier som tillkommit är nu show och vinstchans. Dessutom kan helhetsintrycket av bidragen har förändrats efter att vi sett scenframträdandena. Jag måste personligen säga att det varit ett intressant och roligt sätt att ge poäng i år. Det brukar annars vara massa förberedelser innan tävlingen. Dessutom brukar tävlingen vara mindre spännande eftersom man redan sett och hört alla länder. Denna nya metod är bättre, och betydligt rättvisare gentemot artisterna.

 

När vi nu är införstådda med hur poängsättningen gått till kan vi börja diskutera resultatet. I toppen hittar vi Rasmussen från Danmark tillsammans med Jessica Mauboy från Australien. De senaste åren har jag varit måttligt imponerad av Danmark, och när jag studerar tidigare översikter har jag haft en tendens att placera landet i mitten. Senast landet var bland de tio bästa på min lista var 2015 då Anti Social Media tävlade med The Way You Are, men då gick de inte ens till final. Bättre gick det för fjolårets Anja med Where I Am, men hon fick en grymt dåligt placering i själva tävlingen (20). Jag sätter därför stort hopp till Rasmussen som med sitt vikingatema framför bidraget Higher Ground. Att vi nästa år skulle få åka till Köpenhamn gör mig ingenting. Det jag dock sörjer är att han inte tagit med sig alla effekter från det ursprungliga numret. Det kändes lite halvt i torsdags om jag ska vara ärlig.


Men det kan likagärna bli Australien som vinner. Det är ett land som vuxit i mina ögon. Fjolårets Isaiah var ju i allmänhet lite mesig med sitt bidrag Don’t Come Easy, även om låten var fin. Mauboy tar oss till helt andra höjder med We Got Love, och hennes speciella stil gör hennes minnesvärd. Att vi får åka till Australien blir väl å andra sidan inte troligt, utan i stället utses något europeiskt land som värd. Det ska bli intressant att se var hon placerar sig.


Sedan har vi då Storbritannien och Israel efter varandra. Vad gäller Israel är det kanske inte så konstigt eftersom de alltid levererar bra låtar, och många gånger av en snygg man dessutom. Det är möjligt att Imri fortfarande dröjer sig kvar i minnet. I år ser vi å andra sidan något helt annat. Netta med sin TOY har något älskvärt över sig och jag fascineras kanske mer av hennes berättelse än själva låten. Att som tjock tjej hysa stor självrespekt och utstråla självförtroende till omgivningen är för mig en beundransvärd bedrift. Det kan vi alla inspireras av, och i förlängningen av METOO-rörelsen sätter bidraget sin särprägel på tävlingen. Folk hävdar med skräckblandad förtjusning att Netta är årets vinnare, och jag svarar: Visst kan hon vara det! Vad gäller SuRie från Storbritannien med bidraget Storm finns det inte mycket att säga då jag inte vet jättemycket om henne, men jag satsade ganska stenhårt på Storbritannien förra året. Det blev därför ett fiasko i fjol även om Lucie Jones placerade sig i mitten. I år kommer det i alla fall gå bättre … hoppas jag. Jag gillar låten. Om jag skulle anmärka på något är det väl hennes kläder. Inte jättesnyggt faktiskt …


Bland de häftigaste och underhållande bidragen i år är My Lucky Day med DoReDos från Moldavien. Ja, jag skulle väl nästan vilja påstå att det är Moldaviens bästa bidrag på flera år. Liksom de andra länderna jag har resonerat om har Moldavien klättrat. Det säger kanske inte så mycket om själva landet, utan vilken/vilka artister och bidrag som tävlar, men ändå. Det är onekligen en intressant utveckling. Här ser vi en trio som på slutet fördubblas med nästan identiska kopior. Framträdandet handlar om att förmedla en historia samtidigt som artisterna rör sig mellan olika dörrar på en stor vägg, och konkurrerar om varandras uppmärksamhet. Jag tror det här kan vara en stark motståndare.


I övrigt ser vi flera fantastiska och intressanta bidrag. Jag är extra glad över det Bulgarien och Serbien, och Cypern bjuder på en minnesvärd show. Irland är bland de länder som har en viss nedtoning, men historien bakom numret är väldigt intressant. Jag vågade knappt spekulera i huruvida killarna i videon skulle vara ett par, eller om de endast var nära vänner. Sådant där kan ju vara känsligt för den enskilde. Men min spekulation besannades efter mitt samtal med Malin. Det här bidraget tar stark ställning till hbtqia-frågor i Irland, vilket ju är glädjande. Om jag inte helt missminner mig har också de numera en neutral äktenskapsbalk. Själv föll jag för låten ganska snabbt utan att ha sett videon. Där och då blev den sedan ännu bättre.


Ja, resten låter jag faktiskt vara osagt, men det kan ju hända att vi får tillfälle att utvärdera mer ingående längre fram. Hur som helst, stort lycka till alla, speciellt till Sverige!

 

 

Av tj - Torsdag 10 maj 19:38

 

Vilken rafflande start det blev i tisdags! Nästan alla länder gjorde bra ifrån sig och några var helt klart väl värda en finalplats. Personligen höll jag lite extra på Irland och Bulgarien och blev alldeles överlycklig när dessa ropades upp. I övrigt kan jag egentligen inte klaga på de andra, även om jag gärna hade sett Armenien i final. Sedan förvånade det mig att inte Grekland eller Azerbajdzjan gick vidare, men det kanske blev något fel i röstningssystemet trots allt, eller tyckte Europa att de sög helt enkelt.


Hur som helst, nu laddar vi om och förbereder oss för en lika rafflande semifinal. En sak som är säker är att Norden placerar sig högt i poängsättningen (undrar varför?). I kväll ser vi både Rasmussen från Danmark (som faktiskt är både min och T’s favorit), och Alexander Ryback från Norge gör comeback, och vår egen Benjamin Ingrosso från Sverige. Tvingas jag mellan dessa herrar blir det Rasmussen, men jag hoppas också Ingrosso kommer vidare. I övrigt håller jag på Australien och Serbien vilket jag ser att T också gör. Det gläder mig att han har höga tankar om Georgien, jag själv är lite tveksam där nämligen. Jag sätter större tilltro till Malta i det sammanhanget. Men det är roligt att vi tycker annorlunda.


I övrigt tävlar i kväll Rumänien, San Marino, Ryssland, Moldavien, Polen, Ungern, Lettland, Montenegro och Slovenien. Stort lycka till!

 

 

Av tj - Onsdag 9 maj 21:15

 

Även om det var tre dagar sedan jag var på konstutställning bloggar jag lite om det nu. Har nämligen suttit med min nya uppsats om mannen där ett utkast skulle lämnas in för handledning, och i dag har jag umgåtts med Malin och forskat på biblioteket i några timmar. Så det är först i dag jag har haft lite ledig tid. Nåväl, min morbror som just nu går på S:t Sigfrids Folkhögskola, Kronobergs konstskola har tillsammans med de övriga konstnärsstudenterna ställt ut sina examensarbeten på Växjö konsthall de senaste dagarna. Även om det finns vissa risker med att generalisera och överanalysera det man ser när det gäller konst, så vill jag ändå delge min reflektion efter konstrundan.

 

Det står ganska klart att de flesta förmedlar sådant som de har svårt att berätta om med ord. Detta grundar jag då i deras egna presentationer av sina arbeten som finns nedskrivna att läsa som komplement till utställningen. Även om de jobbar olika, med olika material, och har skiftande teman syftar deras verk ändå till att förstå sig på tillvaron och det samhälle de lever i. En del har en direkt yttre gestaltning som öppnar upp för experiment och ifrågasättande av rådande situationer i världen. Jag tänker här särskilt på en tavla som handlar om makt i alla dess former. Det kan likagärna handla om en auktoritet som står över människan i form av andra personer i omgivningen, en myndighet, regering, monark eller president eller en Gud, på samma sätt som en del av människans medvetande kan vara herre över det egna jaget. Förträffligt! Ett liknande projekt handlade om miljön med en sammansättning av individers utsagor om hemska saker de gjort mot jorden.

     

Andra har mer jobbat med inre gestaltningar där de velat förmedla en känsla, ett budskap eller begripliggöra sitt eget medvetande. Genom att exempelvis skissera fragment ur minnet framträder våra innersta känslor och mardrömmar. Det är fascinerande att ett nordiskt väsen får stort utrymme här. Vad morbror själv ska placeras i detta sammanhang kan vara svårt eftersom hans experiment och konstnärskap kan tolkas på flera sätt. Det är både inre och yttre gestaltning. Om jag får förstå honom rätt jobbar han med rumslighet, och att genom experiment med färg och form låta motivet forma sig själv mer eller mindre. De olika trianglarna representerar på så sätt varsitt rum, varsin geometriska form och symbolik. I en djupare mening representerar varje triangel varsin värld. Hur vi ska tolka dessa världar och vad de egentligen vill säga oss är upp till var och en. En del lär säkert endast se trianglar, och se tavlorna för vad de är. Andra ser kanske som jag något mer djupare och mer svårfångat. Konst är märkliga saker och ytterst subjektivt. Jag är glad att jag fick ta del av det här!

   

Även konstnären Karin Karinsons projekt tilltalade mig. Jag är dock osäker på om det är en nutidsbild eller framtidsbild vi ser, men här finns ändå det mesta med vad gäller astrologi och new age-rörelse. Mycket spännande!


Det blir allt för i dag ;)

 

 

Av tj - Tisdag 8 maj 19:42

Det är knappt man tror det, men nu är det äntligen dags igen. Och vad kan då passa bättre än en liten rapport. Då spelreglerna och poängsättningen skiljer sig en aning från de senaste åren kommer jag dock först uppehålla mig vid att introducera er i detta. Jag och T har i år haft tre kategorier till vårt förfogande i den första poängsättningen. Vi har utgått från låten, sångprestationen och helheten. Tidigare har vi också bedömt showen, det vill säga det som händer på scenen. Det här är dock lite svårt att bedöma innan man har sett hur det faktiskt blir. Risken är att länderna blir felbedömda, varför kategorin i stället bedöms efter varje framträdande. Nedanstående resultat är alltså sammanslagningen av de tre kategorierna Låt, Sångprestation och Helhet. Precis som tidigare år gäller poäng mellan 1-5 i varje kategori.

 

När vi nu klarlagt detta kan vi ge oss på att överblicka det första resultatet lite närmare. Jag har här endast gett er en bild över de sex bästa bidragen enligt våra poäng. Men som ni ser redan nu är T betydligt mer kritisk än jag överlag. Det ska tilläggas att jag visserligen hört dem ett bra tag nu, men jag tycker ändå denna bild skvallrar om en särskild utgång. Det är roligt att jämföra mina och T’s siffror tycker jag. Vi tycks vara överens om Azerbajdzjan och Albanien, men där slutar det. Medan jag håller Irland kärt och högt, och det omtalade bidraget Israel, har T i stället länder som Cypern och Österrike.


I övrigt tävlar Bulgarien, Finland, Makedonien, Grekland, Estland, Litauen, Kroatien, Vitryssland, Schweiz och Belgien om en finalplats i kväll. Stort lycka till!

 

 

Av tj - Lördag 5 maj 22:00

 

En mycket bra uppfinning jag nu håller i handen! Jag är medveten om att jag förmodligen är en av de sista som skaffat sig en Chromecast, så de flesta vet nog redan vad detta är, men jag är ju som bekant lite skeptisk och avvaktande av mig när det gäller tekniska utvecklingar. Ibland lönar det sig dessutom att inte vara alltför på. Men i alla fall, T och Emma var de som gav mig rätt skjuts framåt och när jag nu kom över en ganska billigt på Cdon passade jag på. I två dagar har jag nu castat från både Youtube, TV4 Play och Spotify in i tv:n. Roligt alltsammans ;) Det handlar med andra ord om att överföra saker från en mobil, surfplatta eller dator in i tv:n. Just nu är det väl nyhetens behag, men jag tror faktiskt det här kommer användas ganska mycket framöver.

 

 

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

J's nyheter

Uppdaterat 29 juni:

 

Ibland måste man våga utmana sig själv! Att genomföra en längre resa kan vara en sådan utmaning. Det mår alla bra av!

 

                        

 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Följ bloggen

Följ TJ med Blogkeen
Följ TJ med Bloglovin'

Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se